Plåtslagare - lägga plåttak

Hitta plåtslagare när du vill lägga plåttak / takplåt. Vanliga frågor och pris-info för plåtslagare.

7 Tips när du ska lägga nytt tak

Ska du lägga nytt tak, plåttak eller annat, med hjälp av en plåtslagare eller annan takläggare? Då bör du känna till dessa 7 saker som påverkar det nya taket, priset för det och hur du får bästa kvalitet till en rimlig kostnad.

1. Gör en plan för takläggningen

Innan du sätter igång med arbetet eller ens kontaktar takfirmor bör du göra en enkel lista på vad du vill ha utfört och vad ditt önskade resultat är. T.ex. "Snyggare tak, bättre värmeisolering, inte dyrare än x tusen kr, garanti" och så vidare. Då har du sedan enklare i kontakten med takläggarna.

2. Begär pris på nytt tak från takläggare

Välj inte bara en enskild takfirma! Det är den som tar sig tid att leta upp flera olika takläggare och plåtslagare för sitt plåttak (eller annan taktyp för den delen) som kan sänka priset på sitt nya tak. Allt för många går på magkänslan och riskerar då att inte hitta den bästa leverantören och hantverkaren för projektet, till ett pris som kanske är för dyrt.

3. Kolla att priset är rätt

Det går inte nödvändigtvis att säga hur mycket ett nytt tak "ska" kosta, men det är utan tvekan så att du inte bör landa på mer än 400-700 kr/kvadratmetern på ditt takarbete för både material och arbete. Dock blir priset högre innan du räknar av ROT-avdraget, ett avdrag på halva priset som alla som tjänar inkomstskatt får göra.

4. Jämför takförslagen

Nu när du har ett antal olika offerter framför dig på din takomläggning är det bara att syna dem i sömmarna. Kontrollera:

  • Priset - hur står de sig mot varandra, vad gäller både pris för material (takplåt) och arbetsinsats (pris per timme eller fast pris?).
  • Att de har "f-skatt", alltså att de är ett riktigt registrerat bolag. Gör aldrig affärer med personer som inte är registrerade som företag hos Skatteverket.
  • Att de är beredda att skriva avtal, detta ska du som kund alltid göra.
  • Vad de erbjuder för lösning på ditt takjobb. ÄVen om priserna är lika kan den ena takfirman kanske erbjuda mycket bättre material, eller utföra arbetet snabbare, eller har någon annan fördel gentemot de andra leverantörerna.

5. Lägga nytt tak själv?

En del väljer givetvis att dra ner på kostnaderna genom att lägga taket själva. Är du händig och har koll på matematiken för att taket ska behålla sin bärighet är det inget som hindrar att arbetet görs på egen hand eller med hjälp av släkt och vänner. Betänk dock att du hos en riktig takläggare/plåtslagare får garanti på arbetet och även försäkringar kan sluta gälla om taket inte lagts av en fackman.

6. Skriv ett avtal med takfirman

Sedan är det dags att skriva ett avtal när du valt den takfirma som ska lägga nytt tak på ditt hus. Avtalet ska omfatta vad det hela kostar, oavsett om det är ett fast belopp, ett dagpris, ett timpris, eller en kombination av dessa. I avtalet ska också regleras vad arbetet omfattar, så tydligt och detaljerat som möjligt. Avtala också om när taket ska vara klart, vad som händer om det blir försenat, och när betalning ska ske (vilket alltid bör vara först efter avslutat arbete, aldrig i förväg). Se gärna vår prisinformation också.

7. Uppföljning och kontroll av plåttaket

När allt är färdigt bör du en gång om året göra en ordentlig kontroll av ditt tak. Fråga om du kan baka in uppföljningsbesök från takfirman i ett eller flera år efter takjobbet. Annars går det bra att kontrollera sitt plåttak själv också. Leta efter synliga skador, tecken på fukt som tränger in, smuts eller bråte som fastnat på taket, rost, eller andra saker som tyder på att allt inte står rätt till. En skada som upptäcks i tid är ofta mycket billigare att åtgärda än en som fått göra skada under längre tid.
Se också: Lägga plåttak steg för steg för en översikt över hur denna typ av arbete går till.