Plåtslagare - lägga plåttak

Hitta plåtslagare när du vill lägga plåttak / takplåt. Vanliga frågor och pris-info för plåtslagare.

Lägga takplåt

Takplåt benämns oftast "takprofil", vilket alltså är det som de "i svängen" oftast använder när man talar om en takplåt av en viss typ, form eller märke. Detta kan vara en viktig term att ha koll på när du anlitar takläggare för att lägga takplåt

Material till takplåt

Takplåt kommer vanligtvis i antingen stål eller aluminium. Att lägga takplåt av aluminium kan vara att föredra under vissa förhållanden, till exempel på platser där luften har hög fuktighet och är särskilt salt. I de flesta fall funkar det dock utmärkt att lägga takplåt av stål. Mer information om material och typer av takplåt finns under snabba fakta om takplåt. Generellt gäller att mycket av takplåtens egenskaper handlar om vilken typ av behandling den fått, särskilt med olika färgsystem som ger olika egenskaper. Diskutera takplåtens egenskaper med den plåtslagare som ska lägga din takplåt.

Takplåt med skydd mot kondens

Kondensskydd är en viktig del av att lägga takplåt. Detta skydd fungerar vanligtvis genom att takplåten behandlas särskilt för att absorbera fukt och kondensvatten istället för att låta det rinna eller droppa ner. När vädret slår om snabbt mellan varmt och kallt uppstår lätt kondens och vilket du som husägare bör försöka undvika eftersom fuktskador kan uppstå. Förutom att lägga takplåt med kondensskyddande egenskaper är givetvis en fungerande ventilation på båda sidor av taket mycket viktig. Läs mer fakta om plåttak här, och 7 viktiga tips för taket här.

Förvaring av takplåt

God ventilation och torr miljö är viktigt om takplåt ska förvaras mellan inköp och montering. Under kortare perioder kan takplåt förvaras utomhus men är det en längre tid är inomhuslagring och en stabil temperaturnivå att föredra.

Sju tips för att kontrollera och underhålla takplåten

Att lägga takplåt är en engångsinvestering men underhållet är nog så viktigt. Detta är generella råd för takplåt men prata med din takläggare om vilka underhållsrekommendationer de har, gärna innan de ens börjat lägga takplåten.

1. Se till att inga högar med skräp samlas på takplåten eftersom den då kan korroderas av fukt som samlas i skräpet.

2. Leta också efter lösa föremål som skruvar eller delar av verktyg eller överblivet material, gärna i samband med att din hantverkare ska lägga takplåten. Metallföremål kan dra åt sig fukt som skadar ditt plåttak.

3. Sök även igenom i rännor och stuprör efter skräp eller annat material som fastnat i dem. Om fukt samlas i dessa kan det skada takplåten och i slutändan också själva huset.

4. Gör regelbundna kontroller (en gång om året är lagom) för att se att fästen och beslag sitter som de ska. Är de inte monterade korrekt kan skador och fukt uppstå. Låt därför alltid certifierade takläggare utföra arbetet när du ska lägga takplåt (bra offerttjänst på länken, gratis och smidigt).

5. Se till att ditt färgskikt är intakt och ser fint ut. Det räcker med att färgskiktet skadas för att takplåten ska ta skada av fukt. En takläggare kan hjälpa dig att renovera eller måla om din takplåt.

6. Se även över själva färgen, att det ser rent och snyggt tak. Ett plåttak som hålls rent betyder oftast en takplåt som håller länge. Färgkulören bör kännas lika stark i tonen som när du la takplåten, annars är det dags att tänka över om det kan vara dags för förbättring.

7. Se över kanterna på takplåten. Var också extra noggran där takplåt överlappar annan takplåt, kolla efter skräp, sprickor och rost. Rengör alla kanter noga och måla vid behov. 

 

Att lägga takplåt är en bra investering som många svenskar väljer. Med denna sajts hjälp kan du bli en duktig beställare som kan ställa rätt frågor till de hantverkare/takläggare som ska monterar din takplåt. Läs gärna vidare om vår guide till vad en läggning av takplåt kostar. Se gärna också våra sidor om att anlita plåtslagare, plåttakbyte, och hur man hittar certifierade hantverkare för sin takomläggning.